En sajt om ridsport och allt däromkring.

Ridsportens välkända grenar

0
Posted in Ridsport By victoria

Det råder emellanåt delade meningar kring vilka hästsporter som räknas till ridsporterna. Men den övergripande indelning klassar följande sporter som ridsporter: banhoppning, dressyr, fälttävlan, hästpolo, körning, distansritt, voltige, reining, working equitation och gymkhana. Onekligen är några av dess mer kända, såsom till exempel dressyr och banhoppning.

Givetvis går varje gren ut på olika saker och utövas med hjälp av olika tekniker men ett gott samspel mellan ryttare och häst är genomgående och viktigt. Banhoppning är den största av grenarna och innebär att ryttare och häst ska föra sig över ett antal hinder uppställda på en bana. Hindren ska hoppas i en förutbestämd ordning och så felfritt som möjligt vilket i detta fall innebär att inte välta eller ha ner delar av hindret. Hindren består ofta av bommar som, beroende på svårighetsgrad, placeras i olika höjder. Hindren kan också utsmyckas av till exempel balar, blommor, flaggor, lådor, stenar och krukor för att öka svårighetsgraden. Hoppningen går på tid och ska genomföras i rätt ordning för att poängsättas.

Dressyr är också en välkänd gren inom ridsport. Denna gren bedöms huvudsakligen utifrånPolo equipment and two horses in the field samspel mellan häst och ryttare. Den utförs på en sandad bana där ryttaren ska få hästen att utföra olika gångarter. Dessa kan utgöras av specifika sorters skritt, trav och galopp som ska utföras i olika formationer på banan. Fälttävlan härstammar från den tid då hästar utgjorde en stor del inom det allmänna försvaret och militären. Denna ridsport går ut på att pröva häst och ryttares uthållighet och mångsidighet i form av att rida genom en utomhusbana utgjord av olika hinder såsom vattenfyllda områden och terrängunderlag.

Hästpolo är en lagsport som går ut på att två olika beridna lag ska försöka slå en liten boll i varandras mål med hjälp av långa klubbor. Sporten utförs utomhus på ett stort gräsfält, minutiöst efterhållet med gräsklippare för möjlighet till precision när bollen ska slås av klubborna. Polo är en av de ridsporter med äldre härkomst som började sprida sig från Persien för ca 2500 år sedan. Den blev snabbt populär, band annat i Sydamerika där den idag är Argentinas nationalsport.

Leave a Reply

boxline