En sajt om ridsport och allt däromkring.

Vad kostar det att hålla på med ridsport

0

Man kan ofta höra att det är dyrt att ha häst, och att ridning överlag är en dyr sport. Men måste så verkligen vara fallet? Det finns inte direkt något som säger att ridning måste vara dyrt utan många gånger är det idrottsutövaren själv som gör att det blir dyrt att rida. Man behöver till exempel inte ha den allra dyraste utrustningen, och det finns sätt att minska ner på utgifterna.

Köp utrustning

När man ska börja med ridning och aldrig har ridit förr behöver man inte gå ut och lägga flera tusen kronor på ridkläder. De första lektionerna går det bra att rida i vanliga kläder. Ett par mjuka byxor utan stora sömmar på insidan fungerar mycket bra. På överkroppen är det bra med en tunn långärmad tröja. Skorna bör ha en liten klack och vara heltäckande. Gummistövlar som inte är för breda är bra. Hjälm och säkerhetsväst finns att låna på de allra flesta ridskolor. När man har ridit ett tag kan det vara roligt att köpa egen utrustning men man behöver inte köpa de dyraste kläderna. Ett par bra ridbyxor kan man få för ungefär 500 kronor, och en egen ridhjälm för omkring tusen kronor. Mer pengar behöver man inte lägga ut om man inte vill.

Att köpa häst

När man har ridit så pass länge att man vill köpa en egen häst blir det lite dyrare. Hästen kostar i inköp, man behöver köpa mer saker, hästen ska försäkras, fodras och man ska ha en stallplats till den. Ofta hamnar man på omkring 5000-10 000 kronor varje månad. Sedan tillkommer extra utrustning som man vill ha, transport, träningar, tävling med mera.

Gå på ridskola

Att gå på ridskola behöver inte vara dyrt. Ofta får man dock räkna med omkring 1000 kronor i månaden. Då rider man ungefär en gång i veckan. Dock ingår försäkring och man får möjlighet att till exempel bli skötare på ridskolans hästar, ta del av teori och mycket annat. Jämfört med att ha en egen häst blir kostnaden alltså liten. Kanske kan man också få möjlighet att hjälpa till lite på ridlektioner och annat.

Minska kostnaderna

Oavsett om man rider på ridskola eller har en egen häst kan man minska ner kostnaderna. Inköp av utrustning kan hållas till ett minimum. Genom att ha hästen uppstallad på ridskolan och låta den gå några lektioner i veckan kan man få ner stallhyran. Rider man på ridskola kan man hjälpa till lite extra i stallet och kanske få någon ridlektion i kompensation som tack för det. Ofta kan man också dela upp sin betalning om det är mycket pengar att betala på en gång.

Leave a Reply

boxline