En sajt om ridsport och allt däromkring.

Hästens mat – så utfodrar du din favorit

0

Som hästägare gäller det att veta hur man skall utfodra sin häst för att den skall må så bra som möjligt. Det är inte helt enkelt att veta vilken typ av foder man skall välja och inte heller hur mycket foder en häst skall ha. Alla hästar är olika och behöver därmed också utfodras på olika sätt. Dels har det naturligtvis att göra med hästens fysiska förutsättningar men även deras temperament och lynne. Vissa behöver lugnas ned medan andra behöver lite extra bränsle. Det kan därför behövas lite tid och en del experimenterande innan man hittar rätt.

Grovfoder

Basen i alla hästars utfodring är ett grovfoder. Detta består antingen av hö, ensilage eller hösilage. Oavsett vilket alternativ man väljer så gäller det att grovfodret är av god kvalité med ett bra näringsinnehåll. För att få reda på de exakta värdena bör man alltid göra en analys av sitt grovfoder. Med detta som utgångspunkt kan man sedan beräkna vad hästen behöver för andra tillägg.

Snacks och godis

Även våra fyrbenta vänner förtjänar lite extra ibland. Det kan vara roligt och trevligt att kunna belöna eller skämma bort sin häst med snacks och godis då och då. Traditionellt sett kanske man förknippar hästgodis med sockerbitar. Detta är dock något man bör undvika då socker är lika dåligt för hästarnas tänder som för människors. Däremot är frukt och grönsaker ett bra alternativ – ett äpple eller en morot är riktigt godis för hästarna. Man kan även ge de dem knäckebröd, till exempel sportbröd från wasa. Sportbröd från Wasa är ett utmärkt alternativ, och ett snacks som brukar uppskattas. Utöver detta finns det ju också färdigproducerat hästgodis som säljs i hästsportbutiker. Men ska man vara praktisk så är kanske äpplen, morötter eller sportbröd från Wasa de allra bästa alternativen då dessa kan ätas av både häst och ryttare.

Kraftfoder

Traditionellt har hästar alltid utfodras med havre som kraftfoder men det finns faktiskt en rad andra alternativ att välja mellan. Man kan välja naturliga spannmål så som havre eller korn eller fabriksblandade foder som kan innehålla olika kombinationer av produkter. Dessa brukar ha formen av pellets men kan även komma som en sorts müsliblandning. Betfor kan också vara ett komplement som är bra för många hästar. Dels får de i sig vätska men den blöta formulan är också perfekt för att blanda ner mineraler och tillskott som hästarna inte alltid tycker så mycket om.

Här hittar du mer kunskap om hur du bör utfodra din häst. Kunskap är a och o när det gäller hästens foder och kosthållning. Om du känner dig osäker kan du med fördela fråga någon med mer kunskap än dig själv – kanske en tränare eller en veterinär. Försök också att hålla dig uppdaterad om de senaste råden och rönen. Branschen och rekommendationerna förändras hela tiden och det kommer hela tiden nya produkter som kan vara värda att testa.

Naturligtvis får man inte heller glömma bort att se till att hästarna alltid har fri tillgång till färskt och rent vatten.

Leave a Reply

boxline