När man talar om ridsport är voltige antagligen inte det första som man tänker på. Ridsporten går tillbaka långt i tiden och redan på 1920-talet var voltige en av grenar som utfördes i de olympiska hästtävlingarna. Som voltigör krävs det en otroligt vältränad och stark kropp, eftersom gymnastiska övningar utförs på hästryggen under galopp. Varje lag består av cirka 3-7 lagmedlemmar och hur många man är beror främst på vilken nivå som man tävlar i. I Sverige är denna typ av ridsport större än man faktiskt kan tro och varje år så tävlar män och kvinnor, flickor och pojkar från olika ridklubbar över hela landet. Även SM i voltige avgörs varje år och deltagarna behöver träna året runt för att lyckas utföra de konster som voltige handlar om. Laget får själv bestämma vilken typ av musik som man vill ha till sitt uppträdande och vilka matchande dräkter som laget ska bära.
VM i voltige till Sverige
2020 är ett mycket stort år för ridsporten och även ett år som väldigt många har stora förväntningar på. Anledningen till detta är att VM i Voltige 2020 kommer att befinna sig i Sverige vid detta tillfälle, istället för i t.ex. Paris där kvalet för i år hölls. Det är en mycket stor trigger för många voltigörer att få tävla på hemmaplan och en stor fördel att de tävlande kan använda sig av sin egen häst. Under långa färder till andra länder är det nämligen inte ovanligt att man kan få lämna sin häst hemma och istället låna en häst, vilket var något som den svenska voltigören Sandra Andersberg fick göra på FEI Vaulting Cup. Sandra var den enda svenskan som kvalade till VM under året och kommer vara delaktig i den stora finalen i Tyskland, mars 2018. För alla häst intresserade är det lite extra roligt att få se en tävlande från det egna landet och naturligtvis kommer spänningen att nå sin topp under år 2020. Förhoppningsvis får vi se en svensk kamma hem hela titeln!
Träningsvärk och ridsport
För den som aldrig suttit upp på en häst kan det vara svårt att föreställa sig vilken bra träning ridning faktiskt är. Främst är det insida lår som kommer att kännas dagen efter ett svettigt ridpass och tränar du voltige får du räkna med träningsvärk i hela kroppen. Precis som vid andra träningsformer är det viktigt att man är ordentligt uppvärmd innan man sätter igång, vilket även gäller för hästen, och att man avslutar ridpasset med skritt och stretchövningar. Ibland kan träningsvärken bli så stor att det är svårt att gå och man kan behöva en skön bäddsoffa eller säng att vila musklerna i. Kom ihåg att all träningsvärk kan lindrad med hjälp av lugnare träningsformer och i svåra fall kan receptfria värktabletter vara nödvändiga. Även hästen som tränas kan bli öm och stel i musklerna. En ordentlig skritt innan och efter ridpasset är därför alltid att rekommendera, så att ni båda kan ge er ut på ytterligare ett ridpass dagen efter.