En sajt om ridsport och allt däromkring.

Ridsportens mindre kända grenar

0
Posted in Ridsport By victoria

Ridsportens mindre kända grenar utgörs ofta av de som inte utövas lika mycket som de välkända. Till dessa räknas för det mesta körning, distansritt, voltige, working equitation och gymkhana. Dessa grenar är kanske inte, rent procentuellt, lika stora som de mest kända, men de är minst lika aktiva. Ibland tjänar dess komprimerade utsträckning till en starkare sammanhållning och förbund.

oostenrijkKörning är en gren som bygger på mycket disciplin och välutvecklat samspel mellan kusk och häst. Den går ut på att kusken som sitter i en vagn spänd bakom sin/sina hästar ska köra ekipaget utefter en bana som delas upp i olika moment i form av dressyr, marathon och precision. Hur alla dessa delmoment utförs påverkar sedan poängsättningen.

Distansritt är den gren som huvudsakligen bygger på bedömning av uthållighet, dels från hästens sida men även ryttarens. Grenen genomförs genom att häst och ryttare rider längre distanser, ibland över 100 kilometer, för att pröva mentalt och fysiskt tålamod. Ibland går det på tid och ibland utdelas vinst till de ekipage som kommer först i mål (efter en gemensam starttid).

Voltige är en gren inom ridsporten som utövas av så kallade voltigörer. Den går ut på att voltigörerna utför olika gymnastiska övningar på en häst som springer i en kontinuerlig cirkel till musik. Poängsättning förhåller sig till antalet voltigörer samt svårighetsgrad och utövning av valda trick. I Sverige finns många aktiva voltigeklubbar och SM anordnas årligen.

Working equitation, möjligtvis mer känd som westernridning, är en ridteknik som härstammar från vilda västern-kulturen under 1700- och 100-talet i Amerika. Här har man hästens primitivitet i åtanke och fokuserar inte på att försöka tämja den genom att kontrollera dess gångarter eller sätt att föra sig på. Det finns många grenar inom westernridning som utförs med hjälp av speciellt utformade sadlar som skiljer sig från de som vanligtvis används inom till Action shot of a man riding a horse in a fieldhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783278.jpgexempel banhoppning och dressyr. Dessa har i regel en mindre stram passform och längre stigbyglar.

 

Gymkhana, eller mounted games, är en ridsport med sina rötter i England. Inom sporten får enbart ponnys med en mankhöjd under 148 centimeter delta. Sporten går ut på att, i olika lag, rida former av stafettbanor på ett fält. Dessa kan innebära att överlämna pinnar till lagkamrater, tävla i snabbhet, hoppa av och på hästen för att hämta föremål på marken och sedan placera de i precisa utrymmen. Sporten kräver otroligt mycket snabbhet och färdighet, samt en springglad häst!

Leave a Reply

boxline