En sajt om ridsport och allt däromkring.

Ridkläder

0
Posted in Ridsport By info

Precis som inom alla sporter finns kläder som är särskilt anpassade för ridning och de särskilda krav som sporten ställer på form och funktion. Ett plagg som är ett utmärkt exempel på detta är ridbyxor, eftersom det visserligen går att rida i ett par vanliga byxor, men upplevelsen blir betydligt bättre i ett par ridbyxor. Det beror på att ridbyxorna dels har förstärkt tyg i grenen och på insidan av låren, vilket gör att de håller för det slitage de utsätts för vid ridning, dels är utformade så att de inte har några sömmar i det område som ryttaren sitter på i sadeln. På det sättet undviker man skavsår och andra obehagliga problem.

Det finns också särskilda skor utformade för ridning. De kanske vanligaste är ridstövlarna, som brukar vara utförda i läder eller i ett läderliknande konstmaterial. Stövlarna är oftast svarta, även om det också förekommer bruna stövlar, och de når vanligtvis till strax under knäna. Ridstövlarna är smala och åtsittande för att inte vara i vägen under ridningen, och har även klackar, för att hindra foten från att glida igenom stigbygeln, något som kan bli mycket farligt om man faller av hästen.jodboots

En annan vanlig sko för ryttare är jodhpurs. Egentligen är jodhpurs en form av ridbyxor, som är långa, åtsittande och har en hälla under foten. Dessa byxor var ursprungligen bara åtsittande från knät och nedåt, och var istället mycket vida upptill för att tillåta den rörelse i benen som behövs när man rider. Tack vare moderna stretchmaterial är detta dock inte längre nödvändigt, och dagens jodhpurs är åtsittande över hela benet. I Sverige är det dock vanligt att ordet ”jodhpurs” istället benämner en typ av låg ridkänga, med klack precis som ridstövlar, men med kort skaft. Att ordet har fått denna skiftande betydelse beror sannolikt på att skorna på engelska kallas ”jodhpur boots”, eftersom de bärs tillsammans med jodhpur-byxorna. Det finns flera olika modeller av jodhpurs, till exempel med remmar (som då kallas Alexanderboots), med hög snörning (som kallas Georgeboots) och med gummiresår (som kallas Chelsea boots).

Som ryttare vill man dock inte bara ha kläder som man trivs i när man redan är i stallet, utan också på väg till och från stallet. Om du till exempel letar efter en trenchcoat för dam, som är det perfekta ytterplagget över ridbyxor och jodhpurs, ska du gå in på Outletsverige.se.

Leave a Reply

boxline