En sajt om ridsport och allt däromkring.

En mångsidig sport

0
Posted in Ridsport By victoria

Räknat på antal utövare är ridning och ridsport Sveriges näst största ungdomssport för tjejer mellan 13-20 års ålder. Ridsport faller under kategorin hästsport. Dessa kan vara lätta att blanda ihop då benämningarna egentligen inte föreslår några markanta skillnader. Men detta är två olika saker. All sorts sport som innefattar hästar klassificeras som hästsport, men vissa grenar kan även specificeras inom ridsporten. Ridsport är de hästsporter som vanligtvis innefattar banhoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distansritt, voltige, reining, working equitation, hästpolo och gymkhana. Beroende på källa finner man smärre skillnader gällande vilka grenar som räknas till ridsport respektive hästsport, men detta brukar utgöra den generella uppdelningen. Antalet grenar inom ridsport förvånar lätt, då de flesta som inte är aktivt insatta i ridsport aldrig har hört talas om vissa. Självklart förekommer här en ledande majoritet i utövande bland de olika sporterna. De mest välkända och populära räknas som hoppning och dressyr då dessa i regel har en starkare representation. Dels inom media- och nyhetsflöden men Low angle view of a female equestrian jumping obstacles on Show course. talent is wearing proper show jumping attire.också om man ser till antalet utövare, anordnade tävlingar och arrangemang.

 

Ridning framträdde som officiell sport i OS, Paris sommaren 1900. Kort efter detta försvann den men debuterade åter 1912 och då som officiell OS-gren. Sedan detta har det kommit att bli en väldigt populär gren och även uppmärksammats för dess jämställda fundament. Sporten är nämligen en av få där både män och kvinnor tävlar underexakt samma förhållanden och förutsättningar. Säregenheten präglas även av det faktum att ridsporten är den enda gren i OS där djur är delaktiga.

Än idag utgör ridsport en otroligt stor del inom sportvärlden och imponerar genom sina prestigefulla konster och villkor. Det svenska ridsportförbundets organisation utgörs idag av ca 900 föreningar, 450 ridskolor och 19 distrikt. Förbundsstyrelsen bygger på ett kansli, utskott, nämnder och sektioner som alla bedriver arbete för att hålla sporten vid liv och gynna dess utövare och intresserade. Det finns även en central ungdomssektion som utgör en stor del av organisationen, just med tanke på de statistiska målgrupperna. 2014 redovisades antalet medlemmar i svenska ridsportförbundets organisation och räknades till ca 150 000. Ridsporten är även en av de sporter som utövas mest bland personer med funktionsnedsättningar.

Leave a Reply

boxline