Hästen är i huvudsak en gräsätare och den vill lägga en stor del av dygnet på att äta och tugga. Hästen idisslar inte utan den vill ha något att tugga på hela tiden för att dess matsmältning och psyke ska fungera. I vilt tillstånd äter en häst ungefär 28 timmar per dygn. En häst som används inom ridsporten får sällan den möjligheten. Men även en häst som står på stall måste utfodras med korrekt mängd foder och med rätt tidsintervaller för att den ska må bra. Det är ofta bättre att ge många men små mål. Den allra bästa lösningen för många hästar är att gå på lösdrift. Då kan hästen äta när den vill så länge det finns gräs eller någon form av stödutfodring.
Hur ska man fodra?
En häst som inte arbetar speciellt hårt behöver sällan något kraftfoder om höet håller en bra kvalitet. De hästar som behöver kraftfoder och mineraler mår oftast bäst av att komma in från hagen när det är dags att äta. Då kan den få fodret i sin egen krubba och den slipper tävla med de andra hästarna om att få äta upp. Som hästägare är det här sättet att fodra också ganska bekvämt. Medan hästen är ute kan fodret förberedas i krubban. Om hästen äter mash eller betfor måste det dessutom läggas i blöt i hinkar flera timmar innan fodring. Då är det smart att redan vid hästens utgång lägga upp mineralerna och det andra kraftfodret i krubban, samt att lägga in eventuellt hö. Då är det bara att ta in hästen och hälla i det uppblötta fodret när denne kommer in.
När hästarna ska fodras i hagen och om de inte har fri tillgång på foder bör man alltid se till att man lägger upp grovfoder som hö och ensilage i flera små högar. Man bör alltid göra fler högar än vad det finns hästar. Ett annat alternativ är att sätta upp en foderhäck i hagen. De finns i flera olika storlekar och modeller beroende på hur många hästar och hur stora hästar som går i varje hage.
Hur vet man vad hästen ska äta?
När man skaffar en häst är det viktigt att räkna ut hästens foderstat. Det är den som talar om vad hästen ska äta. När man räknar på foderstaten ska man ta hänsyn till hästens vikt, hur bra foder den får och vad hästen ska användas till. Det finns datorprogram som hjälper till med beräkningen och man kan också kontakta foderrådgivare hos olika hästfoder-tillverkare för att få hjälp med uträkningen. Det är då viktigt att man tänker på att ha analyser för hö eller ensilage tillgängligt så att man vet dess näringsvärde, mineralhalt, torrsubstans med mera.